Lussekatter med vaniljkräm

thumbnail_IMG_4675thumbnail_IMG_4677

 

Denna helgen har det varit födelsedagsfirande och bakning! Dessa lussekatter bjöd jag på igår kväll till familjen som kom hit. Alltid lika roligt att baka, speciellt när det är så tråkigt väder ute. Jättebra recept som blir riktigt saftiga lussekatter.

 

Receptet blir cirka 40-50 st lussekatter.

 

Vaniljkräm:

2 st vaniljstänger

3 dl mjölk

1 dl grädde

2 msk maizena

0,75 dl socker

4 st äggulor

50 g smör

 

Lussekatter:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

1 dl socker

1/2 dl vit sirap

2 st paket saffran

1 st ägg

15 dl vetemjöl, cirka

 

Pensling:

2 st ägg

Pärlsocker

 

Gör såhär:

Vaniljkräm: Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur innehållet ner i en kastrull. Tillsätt de urgröpta vaniljstängerna, mjölk, grädde, maizena, socker och äggulor. Låt sjuda på medelhög värme. Var noga med att röra om hela tiden och se till så att det inte börjar koka. När vaniljkrämen tjocknar till rätt konsistens, ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Lägg upp krämen i en skål och låt svalna i kylen.

Lussekatter: Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Värm till 37°C. Smula ned jästen i en bunke och häll på vätskan. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av alla ingredienser förutom mjölet som du tillsätter lite då och då. När degen släpper kanterna och känns lagom smidig låter du den jäsa under handduk i cirka 30 min.

Efter första jäsningen arbetar du degen lite innan du formar lussekatterna. Gör inte för stora… Dels ska de jäsas en gång till, och sedan sväller dem ytterligare i ugnen. Lägg upp på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i cirka 30 min.

Sätt ugnen på 250°C.

Efter andra jäsningen trycker du två hål i varje lussekatt med tummen och spritsar sedan i vaniljkrämen i hålen. Jag tog inte allt för mycket kräm i för det räcker med ganska lite, men mängden avgör du själv. Pensla sedan alla lussekatter med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i ugnen i cirka 8 min tills de har fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna på galler. 

Annonser

1 Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s