Kanelsnurror

thumbnail_IMG_4406thumbnail_IMG_4407

Igår var det kanelbullens dag! Självklart satte jag igång bakandet och gjorde kanelsnurror vilka blev väldigt uppskattade av både mig själv, sambon och grannen. Jag brukar annars vara väldigt anti mot kanelbullar, för vissa har en tendens att bli så fruktansvärt torra.

Detta recept ger ungefär 20-25 kanelsnurrar beroende på storlek.

Degen:

1/2 paket jäst

75 g smör

3 dl mjölk

0,75 dl socker

1 nypa salt

8-9 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g smör

3 msk malen kanel

1,5 dl socker

 

Pensling:

Ägg

Pärlsocker

 

Gör såhär:

Deg: Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Känn med fingret eller använd termometer så att vätskan är fingervarm d.v.s  37°C. Häll lite av vätskan på jästen och rör tills jästen har löst sig. Häll sedan på resten avvätskan. Tillsätt sockret, saltet och vetemjölet. Känn av med mjölet hur mycket du behöver. Om du använder dig av maskin ska du använda dig av så mycket mjöl så att degen precis släpper kanterna i bunken. När degen är färdigarbetad, täck över med en handduk och låt jäsa i cirka 30 min.

När degen jäser gör du fyllningen och sätter på ugnen på 250°C.

Fyllning: Mosa smöret och blanda med kanel och socker. Smaka av om du behöver mer kanel.

Arbeta degen smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en lång rektangel. Bred på rikligt med fyllning! Vik sedan degen dubbelt, långsida mot långsida. Skär degen i 20-25 strängar (cirka 2cm breda) strängarna klyver du i mitten i två delar men sparar 0,5cm längst upp så att allting ändå sitter ihop. Snurra de två delarna runt varandra och använd sedan ditt pekfinger och få till en snygg kanelsnurra.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Sedan penslar dumed ägg och stör över pärlsocker. Grädda snurrarna i ugnen i 8-9 min beroende på hur mycket färg du vill ha. Låt svalna på ett galler när de är färdiggräddade.

Annonser

5 Comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s