Hösttårta

Skärmavbild 2017-10-05 kl. 12.30.12Skärmavbild 2017-10-05 kl. 12.30.46

Till svärmors födelsedag passade det bra att göra en höstig tårta. Efter att ha ätit mycket mat var det väldigt tufft att få ner en bit tårta efteråt. Därför är denna tårta att rekommendera om man har ätit något lättare än en stor hamburgartallrik innan pga att den blir så mastig! Men den blev väldigt god dock. Jag får även tillägga att jag har nog bakat 1 eller 2 tårtor i mitt liv innan denna så det blev väldigt lyckat!

 

Tårtbotten:

3 st ägg

3 dl strösocker

1 dl varmt vatten

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

 

Fyllning 1: Hallon- och jordgubbsmousse

100 g hallon

100 g jordgubbar

4 st gelatinblad

2 msk socker

1 msk vatten

3 dl vispgrädde

 

Fyllning 2: Vitchoklad mousse

200 g vit choklad

4 st gelatinblad

2 msk vatten

3 dl vispgrädde

 

Chokladfrosting:

8 dl florsocker

2 dl kakao

150 g rumsvarmt smör

1 dl mjölk

2 tsk vaniljsocker

 

Dekoration: 

Sockerpasta & blomsterströssel.

 

Gör såhär:

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det varma vattnet i slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Klä en form med bakplåtspapper och vänd ner smeten. Grädda i ugnen mellan 30-40 min. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Dela den sedan i 3 delar.

Under tiden kakan är i ugnen, gör de två fyllningarna och frostingen.

Fyllning 1: Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 min. Koka upp bären med socker och vatten. Pressa bären mot kastrullkanten så det kommer ur så mycket saft som möjligt. Vispa grädden. När bären har puttrat en stund, passera det genom en sil. Pressa ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem i saften och låt svalna en liten stund. Vänd sedan ner det i grädden och ställ in i kylen och låt det stelna till lite i cirka 1 timma.

Fyllning 2: Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 min. Hacka eller bryt ner chokladen i lagom bitar och smält över ett vattenbad. Späd med lite vatten så det blir lite lösare i konsistensen. Vispa grädden. Pressa ur vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem i den smälta chokladen och låt svalna en liten stund. Vänd sedan ner det i grädden och ställ in i kylen och låt det stelna till lite i cirka 1 timma.

Chokladfrosting: Blanda samman alla ingredienser i en bunke, antingen med elvisp eller för hand. Kan vara lite lättare med elvisp om smöret inte är rumstempererat.

Fördela mousserna i två olika lager i tårtan och lägg på locket. Spackla sedan tårtan med chokladfrostingen. Jag valde sedan att spritsa smala strängar runt hela tårtan för att den skulle se lite mer bearbetad ut.

Till garnering använde jag mig av sockerpasta. Jag blandade lite olika färger för att få till både mörkare och ljusare nyanser på löven så att dom skulle se ut som dom gör just nu i träden. För att spejsa till tårtan lite extra dekorerade jag med ätbara blommor, ett såkallat blomsterströssel.

Annonser

3 Comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s